Kontynuacja: http://www.sfd.pl/chleb-t1155110.html 1 kromka chleba waży ok.25-30g, zawiera ok.93kcal, ok.19g węglowodanów Wiec w takim razie 3 kromki takiego domowego, zdrowego chleba na zakwasie to jest dużo w ciągu dnia? Czy można tyle zjadać bez obaw? :-)
Czy mąka orkiszowa jest zdrowa? Można ją wprowadzić do swojego odżywiania np chleb orkiszowy? Orkisz to przecież pszenica, więc już sama nie wiem, czy można jeść taki chlebek orkiszowy na zakwasie zrobiony w domu.
Na kolację lubię zjeść żytni chlebek z masłem na zakwasie, do tego jakieś warzywka. Zastanawiam się, jakie mogłabym umieścić tutaj źródło białka, co by tu najbardziej pasowało. Od razu napiszę, że jajka odpadają. Najlepiej by mi pasowało na kolacje zjeść mięso np kurczaka, tylko zastanawiam się w jakiej postaci mogłabym je zjeść, jak je [...]
[...] uwzględniając to że do 22 jeszcze trzeba pracować:D czy może to być np. ryż brązowy/kasz gryczana z ważywami i jakieś mięso do tego??lub np. dla odmiany zamiast kaszy lub ryżu chleb żytni na zakwasie tak ok 3 kromek chyba są po mniej więcej 40g. i po powrocie do domu jeszcze jem twaróg chudy 100g, lub odrzywke białkową+ 10 ml. oliwy z oliwek
Kontynuacja tematu: http://www.sfd.pl/%C5%9Bniadanko_przed_treningiem-t1153798.html Dla kobiety takie śniadanie ma być. A chleb jest żytnio-ryżowy/orkiszowy na zakwasie robiony w domu. Więc takie śniadanie może być jak najbardziej przed treningiem? Czy jest to zbyt małe śniadanie? Bo już sama nie wiem... To jeszcze się dopytam: co proponujecie [...]
[...] ryż/płatki jaglane z owocami (np z malinami albo maliny+banan) i odżywką białkową albo ryż z mięsem, potem na obiad ryż/ziemniaki z mięsem i warzywami a na kolację kanapki (chleb domowej roboty na zakwasie) z jajkami albo z mięsem. Jem ok. 2200kcal, w tym ok 250-260g węglowodanów. Obecnie zależy mi na przytyciu, ale nie chce się zalać :-( Od [...]
Czy jest cos zlego w opiekaniu kanapek z np. serem? traci to jakos na wartosciach, albo staje sie szkodliwe? Chodzi tu o chleb żytni razowy na zakwasie, a nie zaden tostowy i ser zolty.
Co sądzicie o mące pszennej razowej (do wypieku domowego chleba na zakwasie)? Czy można tej mąki używać i jeść zrobiony z niej chleb na co dzień? Jest to zdrowa mąka czy lepiej jej unikać?
Co sądzicie o orkiszu (np chleb orkiszowy na zakwasie)? Niby jest to pszenica, ale słyszałem że jest to zdrowa wersja pszenicy - jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy to prawda?
Ile można zjeść chleba dziennie? Czy 4 kromki to dużo czy ok? Np jedna na śniadanie a 3 na kolację. Oczywiście chodzi mi o chleb domowej roboty na zakwasie z maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
Robiłem ostatnio zakupy w Lidlu i kupiłem chleb żytni, reklamowany jako na naturalnym zakwasie. Skład: Mąka żytnia, woda, cukier, sól, drożdże, olej rzepakowy Chodzi o ten chleb: http://kuchnialidla.pl/img/files/chleb-zytni-1366.jpg http://www.bangla.pl/opinie/p42181/lidl-chleb-zytni-na-naturalnym-zakwasie [...]
[...] VI posiłek białko 20 g + do 500g warzyw+ 5g tłuszczy co jem: Wegle: ryz – tylko brazowy i dziki, maka owsiana, platki owsiane ale nie te blyskawiczne, z pieczywa mozna jesc chleb zytni-razowy na naturalnym zakwasie Bialko: ryby: dorsz, tunczyk, pstrag, tilapia, okon, sandacz, leszcz, łosos, fladra; filety z kurczaka, indyka, karkowka, wołowina [...]
[...] zjeśc białko. Na kolacje czyste białko z łyzeczką oliwy. Zazwyczaj na obiad spozywam rybę i warzywa, ewentualnie do tego ryz pelnoziarnisty, kasze. Na śniadanie zazwyczaj chleb żytni na naturalnym zakwasie z pomidorem, serem zoltym, kielkami brokuły. Albo makrele w sosie pomidorowym i daje to na chlebek. Jeszcze owoc jakis. Na II sniadanie [...]
Witam Czy mając dietę oparta o te produkty nie zaleje mnie tłuszczem jeżeli będę liczył makro. Węglowodany:chleb biały, ryż biały, makaron durum, płatki owsiane, ziemniaki Białka:ser, mleko, serek wiejski, filet z kurczaka, szynka wiejska, jajka Tłuszcze: oliwa z oliwek, słonecznik, jajka, olej rzepakowy, I pytanko do chleba bo jest on na [...]
Najlepiej piec chleb na zakwasie samemu, z dobrej mąki (co nie oznacza unikania z zasady pszenicy, bo pszenica nie każdemu szkodzi). Wtedy można się przekonać, jak powinno wyglądać i smakować porządne pieczywo. 99% chlebów w sklepach imo go nie przypomina... Co do właściwości sycących, to uważam, że dobry chleb jest bardzo sycący - w [...]